$http_host = $_SERVER['HTTP_HOST']; setlocale(LC_ALL, 'nl_NL'); ?>
donderdag 1 juli 2004
In de rundveehouderij worden rantsoenen steeds meer samengesteld op basis van een evenwichtig aanbod van energie en eiwit voor een goede en optimale pensfermentatie. Door de fermentatiekarakteristieken van pulp te analyseren, kan inzicht worden verkregen in welke mate pulpproducten in een rantsoen ingezet kunnen worden. Uit het onderzoek kwam naar voren dat pulpbrokken en –krullen sneller worden afgebroken dan perspulp. Ten opzichte van ruwvoeders hebben pulpproducten een snelle en volledige fermentatie. Verder zijn pulpproducten met name ten opzichte van ruwvoeders goede leveranciers van FOS, waaruit relatief veel microbieel eiwit gevormd wordt. Gezien de zeer geringe fermentatieactiviteit en vorming van microbieel eiwit uit gras en graskuil, lijkt bietenpulp een goed product te zijn om energie aan te bieden in de pens op het stikstofrijke gras of kuilgras.
Contact:
Monique Kaemmerer
Uitgave: IRS Jaarverslag 2003
Publicatie: