Bietenopslag bron van vergelingsvirussen Pagina printen

donderdag 19 maart 2020

Door de warme winter zijn er nu al bladluizen te vinden. Het advies is om achtergebleven bieten met blad en opslag uit bietenkoppen in percelen te bestrijden om verspreiding van vergelingsziekte vroeg in het seizoen te beperken.

Teeltvoorschrift vergelingsziekte
In het najaar van 2019 waren op sommige percelen grote plekken vergelingsziekte zichtbaar, met name in het zuidwesten van Nederland. Om verspreiding van vergelingsziekte tegen te gaan, heeft de NVWA een teeltvoorschrift op haar website staan, waarin staat dat bieten met bladvorming niet voorhanden of in voorraad mogen zijn en dus vernietigd moeten worden. Dit geldt ook voor voederbieten. Meer informatie hierover op de website van de NVWA.
Ook al geldt dit voorschrift officieel niet voor rode bieten, ook deze kunnen een virusbron zijn.

Bietenopslag op percelen
Op percelen waar niet is geploegd, maar ook op kopakkers zijn in diverse percelen op dit moment uitgelopen bietenkoppen zichtbaar. Als dit resten van bieten betreft, die vorig jaar virus hadden, dan vormen zij een belangrijke bron van virus. Dit geldt ook voor hoeken van percelen, die door de nattigheid zijn blijven staan. Bladluizen kunnen hier vroeg in het seizoen het virus oppikken en in april of mei overbrengen naar jonge bietenplanten in de bietenpercelen. Op de najaarsbewerkte gronden betreft dit in veel gevallen percelen met granen. Het advies is om bij de onkruidbestrijding in granen te kiezen voor middelen die ook opslag van suikerbieten bestrijdt.


Foto. Om verspreiding van vergelingsziekte tegen te gaan, is het advies om opslag van bieten te bestrijden.

Contact: Elma Raaijmakers,Sjef van der Heijden

« Terug naar nieuws

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2021 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Bewaaradvies vorst